Beste sigarenliefhebbers,

Het lijkt de dag van vandaag voor ons vanzelfsprekend dat we in de betere sigarenwinkels uit een ruim assortiment cubaanse sigaren kunnen kiezen. Maar nieuwsgierig als we zijn, vroegen we ons af welke weg de sigaren uit het verre Cuba eigenlijk afleggen alvorens ze bij ons in de winkelrekken liggen. Het antwoord op onze vraag vonden we bij Cubacigar Benelux, de alleeninvoerder en -verdeler van cubaanse sigaren voor België, Nederland en Luxemburg.

bezoek-cubacigar-001

Na een zonnige rit komen we rond 14u aan bij Cubacigar. We worden er hartelijk ontvangen door Nicky Meire, Marketing Manager en Tony Hoevenaars Managing Direcor bij Cubacigar. “Cubacigar Benelux N.V is opgericht in de jaren ’50 van vorige eeuw, toen nog onder de naam “Robert Suter”. Sinds 1997 zijn we gevestigd in de rand van Brussel, namelijk Overijse.” verteld Tony ons terwijl we heerlijke sigaren aangeboden krijgen.

bezoek-cubacigar-013

Met een heerlijke havana tussen de lippen luisteren we geboeid naar Tony en Nicky die ons de geschiedenis van Cubacigar vertellen en wat ze de dag van vandaag in het bedrijf precies allemaal doen. Het is zeer gezelig in het vergaderzaaltje dat al gauw door ons rijkelijk gevuld werd met heerlijke rook van onze cubaanse puro’s. We rookten een Petite Piramides EL 2005 van Romeo y Julieta, een heerlijke sigaar overigens!

bezoek-cubacigar-015

Na het roken nam Nicky ons mee voor een rondleidig in het bedrijf. Na het bezichtigen van enkele kantoren begaven we ons op de werkvloer. De sigarenkisten vertrekken in Cuba per vliegtuig naar België. Eenmaal aangekomen worden de sigaren per vrachtwagen naar Cubacigar gebracht. Nicky: “De kisten komen “naakt” bij ons aan. Dat wil zeggen dat ze nog niet voorzien zijn van taxbandjes en waarschuwingsetiketten.”

bezoek-cubacigar-022

 We zien hoe enkele arbeiders de kisten voorzien van waarschuwingsstickers. Nicky: “Sigaren die per stuk worden verkocht, krijgen van ons elk een taxbandje. Elke sigaar ligt na het aabrengen van het taxbandje bovendien weer op dezelfde plaats in de kist”. Men gaat hier zeer secuur te werk en we hebben al gauw door dat ook de arbeiders zeer veel respect hebben voor het product. “Wanneer een kist bestemd is voor “verkoop per kist”, krijgt de kist een taxzegel en niet de sigaren” weet Nicky ons te vertellen terwijl hij ons een van de speciaal voor het aanbrengen van taxbandjes ontworpen machines toont.

bezoek-cubacigar-026

 De sigaren worden in afwachting van hun levering bewaard in zeer grote humidors. Overal wordt de vochtigheidsgraad en de temperatuur constant gehouden, de sigaren verblijven er dus onder ideale omstandigheden. Nicky toont ons de verschillende humidors en we mogen even tussen de kisten gaan staan die binnenkort in de winkels zullen liggen. Hieronder ziet u Cohiba’s die klaar liggen om in de Cohiba Siglo VI jar te worden verpakt. Een streling voor het oog!

bezoek-cubacigar-025

Hieronder ziet u de Romeo y Julieta Jars, ook deze dienen nog gevuld te worden. Zoals jullie kunnen zien was men net bezig met het aanbrengen van de waarschuwinsstickers. Tijdens het inpakken wordt alles zeer streng gecontroleerd. Beschadigde kisten of sigaren gaan terug richting Cuba en komen dus niet meer in aanmerking voor verkoop.

bezoek-cubacigar-021

We hebben een zeer boeiende en leerrijke rondleidig gekregen van Nicky. Waarvoor nogmaals dank! Als afsluiter een lekkere havana en een drankje om weer even tot rust te komen en nog wat na te praten over sigaren. Een Trinidad Reyes voor Glenn en Laurens en Petit Robusto van Hoyo de Monterry voor mezelf. Gentlemen, you may smoke…

bezoek-cubacigar-029

Als sigarenliefhebbers op de eerste en reporters op de tweede plaats zijn we natuurlijk gek van nieuwigheden. Zo kregen we in primeur de nieuwe Partagas E Nr. 2 te zien. Een Robusto Extra die later dit jaar op de markt zal komen.
(Cepo: 54,  lengte: 140 mm prijs: onbekend)

bezoek-cubacigar-035

Deze 2 prachtige Montecristo No.2 Gran Reserva’s mogen we ook binnenkort in de winkels verwachten.
(Cepo:52, lengte: 156mm, prijs: onbekend)

bezoek-cubacigar-037

En tot slot de Cohiba Canonazo Especial EL 2011, een Double Robusto-T om U tegen te zeggen! Uiterraard zal aan deze top sigaar een stevig prijskaartje hangen, maar dat we er eenje zullen degusteren staat al vast. (Cepo: 52, lengte: 156 mm, prijs:onbekend)

bezoek-cubacigar-038

Het bezoek aan Cubacigar Benelux heeft ons enorm geboeid en het was een zeer leerrijke ervaring om eens achter de schermen te mogen kijken bij een van de belangrijkste schakels in het sigarengebeuren van de Benelux. Dank aan Tony Hoeveneers en Nicky Meire voor de ontvangst en de prachtige Cubacigar goody bag. Wil je meer weten? Surf dan naar http://www.cubacigar-benelux.com/ voor meer informatie.

Klik op onderstaande thumbnails om de volledige galerij te bekijken.

Reageer op dit artikel