Beste liefhebbers,

Cubaanse sigaren koop je in een speciaalzaak. Dat zijn we zo al jaren gewoon. Het is als liefhebber dan ook eens interessant om te weten te komen welke weg deze puro’s afleggen om tot bij ons te komen. El Cigarro ging met zijn reporters naar het verdeelcentrum voor alle Cubaanse sigaren in de Benelux namelijk Cubacigar Benelux NV in Overijse. Marketing Manager Nicky Meire gaf ons een rondleiding en een woordje uitleg…

ann7150

De rondleiding begon in de droom van elke sigarenliefhebber, het magazijn. Dit is de “humidor” waar alle sigaren opgeslagen worden die met het vliegtuig vanuit Cuba naar België komen.  Telkens een enorme investering om de Cubaanse sigaren aan te kopen zo blijkt. Het spreekt dan ook voor zich dat deze onder optimale omstandigheden worden bewaard. Om het humidorklimaat te garanderen worden de installaties wekelijks nagekeken door de installateur.

ann7159

Een Cubaanse sigaar is niet zomaar een luxeproduct. Deze sigaren worden door liefhebbers gekoesterd tot op het moment dat ze worden gedegusteerd. Het is dan ook van zeer groot belang dat de kisten en de sigaren door het transport niet worden beschadigd. “Het komt zeer zelden voor dat er iets stuk gaat onderweg. Alles is zo goed verpakt dat de kans op schade zeer klein is.” verteld Nicky ons. “Op sommige dozen worden zelfs speciale stickers gekleefd waaraan wij kunnen zien of er onderweg hevige trilling of bewegingen zijn geweest. Deze dozen worden dan opgemaakt en alles wordt tot in het detail op eventuele schade gecontroleerd.” Hier wordt dan ook niets aan het toeval overgelaten om aan de consument een perfecte sigaar af te leveren.

ann7174

Bij Cubacigar zorgen arbeiders ervoor dat alle sigaren en kisten voorzien worden van takszegels en de verplichte waarschuwingslabels in de verschillende landstalen. Hiervoor zijn enkele machines ontwikkeld waar de verschillende modellen van sigaren van taksbandjes worden voorzien. De limitada’s en de modellen die niet courant in de winkels aanwezig zijn worden met de hand van bandje voorzien om wille van hun afwijkend formaat.

ann7181

Sigaren bewaren is een kwestie van zorgen voor een juist klimaat. In heel het bedrijf zijn alle depots voorzien van luchtbevochtiging en temperatuurregeling. Het is er dan ook wel behoorlijk fris met een gemiddelde van 18° Celsius. De luchtvochtigheid is er gemiddeld 65%  maar omdat de ruimtes zo groot zijn is dat door ons bijna niet voelbaar.

ann7186

En dan komen we tot slot weer bij onze geliefde sigaar. Een Montecristo No° 2. Een kleine piramide die we zullen degusteren bij wijze van afsluiter van onze rondleiding. Over sigaren kun je uren palaveren en ook tijdens het degusteren was de sigaar nooit ver weg.  Een tasje koffie of een glaasje rum…als het maar smaakt is nog altijd onze filosofie.

ann7254

Het was ook een uitgelezen kans om onze reporters de nieuwe knipper van Adorini te laten testen. Later meer hierover maar ik kan al zeggen dat we allen zeer tevreden waren over de scherpte en het gebruiksgemak van deze knipper. Het was heerlijk nagenieten van een dagje met als rode draad de Cubaanse sigaren dewelke elke van ons in zijn macht heeft.

ann7244

Een primeur voor ons was de voorstelling van het nieuw boek “De wereld van de Habano” dat binnenkort in de speciaalzaken zal liggen. Een boek waarin je alles kan terugvinden wat met Cubaanse sigaren te maken heeft.  Zeker een must have voor de sigarenliefhebber! Ook hier komen we later zeker nog op terug.

ann7227

Graag willen we langs deze weg Manager Nicky Meire bedanken voor de hartelijke ontvangst en de deskundige uitleg. Het was voor ons weer een zeer leerrijke en verrijkende dag. Een beter start van weer een nieuw “el cigarro” jaar kunnen we ons als redactie niet wensen!

Klik op onderstaande thumbnails om de volledige galerij te bekijken.

Reageer op dit artikel