Beste liefhebbers der sigaren,

sigaren degusteren met vrienden is zowat het mooiste wat je als liefhebber op een avond kan doen. Het wordt mogelijks nog leuker wanneer je dit kan doen in een rooksalon waar elke connaisseur van droomt…Degustatieruimte “Casa Càrdenas” mogen we toch wel de ontdekking van het jaar noemen. Eigenaar en Habanos Specialist David Mens toverde in 2005 de ruimte onder zijn dagbladhandel in Wiekevorst om tot een degustatieruimte die menig sigarenliefhebber zijn hart sneller doet slaan! Lees en kijk even mee…

wiekevorst-059

Eigenaar en zaakvoerder David Mens kreeg reeds op zijn 18e levensjaar de smaak van het sigaren degusteren te pakken. Tweeëntwintig jaar later zitten we samen met David, onder het toeziend oog van Fidel Castro en Ché Guevara, in zijn degustatieruimte in Wiekevorst. Ritmische Cubaanse muziek, heerlijke rum, handgerolde sigaren…We wanen ons in Cuba.

wiekevorst-011

Om de handgerolde sigaren te bewaren heeft David 2 walk-in humidors laten bouwen. Het zijn niet zomaar walk-in humdors maar staaltjes van de nieuwste technologie op het vlak van sensoren. David is de enige in België met dergelijk systeem. Kwaliteit draagt hij hoog in het vaandel en daarom heeft hij kosten nog moeite gespaard om zijn humidors uit te rusten met een door domotica gestuurde installatie op maat te laten maken die de temperatuur en vochtigheid tot ver na de komma perfect op pijl houdt.

wiekevorst-009

Oesters, Champagne, een bisque van kreeft, warme hapjes…degusteren is meer dan alleen een goede sigaar opsteken. David weet ons tijdens deze degustatie dan ook uitstekend te verwennen. Onze eerste sigaar van de avond was er eentje van San Christobal de la Habana. Een eerder donker dekblad sierde deze boxpressed La Fuerza. Een ideale starter voor een meer dan geslaagde degustatie!

wiekevorst-006

Cuba heeft voor David weinig tot geen geheimen meer. David gaat al jaren met zijn Cubaanse vrouw naar Cuba, spreekt een aardig mondje Spaans en kent Havana als zijn broekzak. David verteld honderd uit over zijn reizen en zijn ontmoetingen met gerenommeerde sigarenmakers. Hij is niet alleen Habanos Specialist maar hij verkoopt ook sigaren uit de andere bekende landen zoals de Dominicaanse Republiek, Honduras enzovoorts. Deze sigaren liggen in de walk-in humidor beneden, de Cubaanse sigaren vinden we op het gelijkvloers.

wiekevorst-019

Na het aperitief en de hapjes was het tijd voor de hoofdschotel. Maatjes, oesters, garnalen…een heerlijk bord om de smaakpapillen te verwennen met lekkers uit de zee. Naast sigaren kan je bij David ook terecht voor een groot assortiment aan wijnen. Hij is lid van een wijnclub en is meer dan op de hoogte van alles wat met wijn en champagne te maken heeft. Hij is dus van vele markten thuis en dat maakt het voor ons zeer aangenaam om te kunnen praten over die dingen die avonden zoals deze nog aangenamer maken.

wiekevorst-015

Na de maaltijd deel twee van de degustatie. Een Cubaanse Cubita koffie, een digestief en een sigaar om U tegen te zeggen. Deze Bolivar Poderosos was een schot in de roos. De eerste trekjes gaven aan dat deze puro enorm veel kwaliteiten in zich had en een goede trek en prima verbranding maakte het degusteren van deze puro uiterst aangenaam en genietbaar! Een topper!

wiekevorst-031

Het leuke is dat je als klant bij David je sigaar in alle rust kan degusteren zonder dat daar lidmaatschap of dergelijke voor betaald dient te worden. De toegang is daardoor zeer laagdrempelig en ook als beginnende sigarenliefhebber kan je beroep doen op de kennis en expertise van David.

wiekevorst-026

Deze sigarenruimte gemaakt door en voor liefhebbers heeft absoluut een meerwaarde. Een ongedwongen sfeer, zeer toegankelijk voor een ruim publiek en tevens de uitgelezen locatie om een degustatie te laten doorgaan.

wiekevorst-036

David maakte onze sigaren aan met cederhout. Wanneer je deze techniek aanschouwd vraag je je terecht af waarom er zo vele de dag van vandaag hun sigaar aanmaken met een jet-flame of torch aansteker. Het aanmaken op deze manier is misschien wat omslachtiger maar zeker en vast een mooie techniek om respectvol om te gaan met je sigaar.

wiekevorst-039

Deze techniek draagt zeker en vast mijn voorkeur en ik ben er van overtuigd dat wanneer een liefhebber dit gezien heeft hij zijn gasaansteker niet zal durven bovenhalen.

wiekevorst-037

Ik zou nog wel even kunnen doorgaan over hoe gezellig deze degustatie wel was maar ik stel voor om eens samen met ons een degustatie mee te maken zodat u zelf kunt ervaren hoe sigaren mensen bij elkaar kunnen brengen.  Ik zal in de toekomst met plezier een klein halfuurtje rijden om in Wiekevorst van een heerlijke sigaar te kunnen genieten! Woont u in de buurt en wil u graag eens een degustatie bijwonen? Aarzel dan niet om een mailtje te sturen naar info@elcigarro.be.

wiekevorst-049

Binnenkort start David ook met een nieuwe website met webshop. We kijken er alvast naar uit. Bekijk zeker ook de fotogalerij waarin meer dan 60 foto’s staan van deze degustatie. Wil u zelf een degustatie organiseren of bijwonen? Dan kan u altijd bij David Mens terecht op casacardenas@skynet.be. We kunnen het u warm aanbevelen! Tot in Casa Càrdenas!

Casa Càrdenas
Wiekevorst-Dorp 10 bus 1
2222 Wiekevorst

T+F: +32 (0)14 26 59 31
Email: casacardenas@skynet.be

Klik op onderstaande thumbnails om de volledige galerij te bekijken.

27 Reacties op “Als een vorst in Wiekevorst…”

  1. Weeral een leuke revieuw!
    En zegge dat deze zaak in m’n buurt is… dringend eens een bezoekje brengen!

Reageer op dit artikel