Welke sigaren wil je kopen?

Ga niet onbezonnen te werk en koop doordacht. Als je pas bent begonnen met deze prachtige manier van genieten is het zeer belangrijk dat je opzoek gaat naar de sigaar die jou het meeste genot bezorgd. Koop nooit sigaren om wille van hun uiterlijk. Sommige sigaren hebben een prachtig chocoladebruin dekblad maar hebben een binnengoed waar je niet vrolijk van word. Vraag raad aan de verkoper, koop een goed boek over sigaren (lees meer) of zoek informatie op internet.
havanahouse-winkel-2008-01

Denk eraan dat handgemaakte sigaren dienen bewaard te worden in een humidor (lees meer). Sigaren in tubes kunnen doorgaans een paar dagen buiten de humidor bewaard worden maar ook dit is slechts tijdelijk (circa 3 dagen).

Hou je van zware (full body) sigaren (bv. Cain Double Ligero), of rook je liever milde, zachte sigaren (bv. Montecristo Petite Edmundo). Dat is het eerste wat je jezelf moet afvragen. Kan je op deze vraag nog niet antwoorden, koop dan een milde sigaar. Deze zijn doorgaans makkelijk te roken en zullen je achteraf geen slecht gevoel geven. Zware sigaren bevatten veel teer en nicotine en kunnen een beginnde sigarenroker verassen en ervoor zorgen dat je er een slecht gevoel bij krijgt en soms zelfs misselijk word.

Waar moet je vooral op letten in de winkel?

Bij de aankoop van handgemaakte sigaren (longfillers) is het zeer belangrijk dat je even de sigaar in je handen neemt en zachtjes voelt of er geen harde stukken zijn. Harde stukken in een sigaar kunnen erop wijzen dat de sigaar niet goed gerold is en een heel waarschijnlijk een moeilijke trek zal hebben. Heeft de sigaar geen harde stukken en heeft hij achteraf toch een moeilijke trek, laat de sigaar uitgaan en breng hem terug naar de winkel. De verkoper zal (moet) u hiervoor een andere sigaar in de plaats geven.
havanahouse-winkel-2008-14

Let er goed op dat het dekblad geen scheuren vertoont. Scheuren kunnen tijdens het roken valse lucht inlaten wat tijdens het roken zeer onaangenaam zal zijn. Je moet harder trekken en je krijgt bijna geen rook omdat je de lucht niet door de sigaar trekt maar door de scheur in het dekblad.

Staan er wat witte haartjes op de sigaren? Geen nood! Deze haartjes zijn het gevolg van de relatieve vochtigheidsgraad in de humidor van de winkel die wat aan de hoge kant is. De haartjes borstel je voorzichtig weg met een zachte borstel.

Sigaren in tubes hebben doorgaans een dekblad dat niet voldoet om verkocht te worden in een kist. Er is niets mis met deze sigaren maar hun dekblad kan nogal eens groene vlekjes vertonen. Deze vlekjes ontstaan door waterdruppels die tijdens het bevochtigingsproces (lees meer) kunnen ontstaan. Koop je een sigaar in een ondoorzichtige tube, doe deze dan open voor je vertrekt en controleer de kwaliteit.

havanahouse-winkel-2008-12

Zitten er gaatjes in de sigaren? Dit kan wijzen op de aanwezigheid van de tabakskever! Breng de verkoper op de hoogte en koop voorlopig in die winkel geen sigaren. Ook al zijn er sigaren zonder gaatjes. De larven kunnen later nog steeds uitkomen en dan liefst niet in jou humidor (lees meer).

Wil je meer informatie over de sigaren, aarzel dan niet om de informatie te vragen aan de verkoper. Kan hij of zij hier niet meteen op antwoorden zullen zij in het beste geval het meteen opzoeken. Kunnen ze niet op jou vraag antwoorden, en doen ze ook geen moeite om de informatie te zoeken dan kan je spreken van slechte service.

Wat doe je liever niet?

Hou de sigaar aub niet onder je neus om eraan te ruiken. Stel je voor dat iedereen dit zou doen en dat net die sigaren achteraf in jou humidor komen te liggen… Het is bovendien zeer onprofessioneel en je slaat een mal figuur. Het ruiken aan een sigaar gaat je absoluut geen idee geven of je de sigaar lekker gaat vinden of niet. In een humidor ruiken ze doorgaans allemaal hetzelfde.
havanahouse-winkel-2008-05

Voel enkel aan de sigaren die je denkt te gaan kopen. Dit om beschadiging van de andere sigaren te voorkomen. Kisten die gesloten in de humidor staan, doorgaans stockage, laat je beter dicht. Tenzij je net dat model wil kopen en de andere kisten leeg zijn. Vraag dan even of de verkoper de kist voor je wil openen.