1. De tabaksvelden

Een handgerolde premium sigaar wordt vanaf de eerste fase, de teelt, vertroeteld en verzorgd. Tussen het planten van de zaadjes en het binnenhalen van de oogst zit gemiddeld 17 weken voor schaduwgeteelde planten (bladeren voor het dekblad) en 16 weken voor in de volle zon geteelde planten (bladeren voor het binnengoed en het omblad).

De sleutel tot het telen van kwaliteitstabak is een combinatie van de samenstelling van de grond, de mest die wordt gebruikt, de weersomstandigheden en het gebruikte tabakszaad.

2. De tabaksplant, de bladsoorten

Ligero (bovenste stuk): vangt het meeste zonlicht, vol van karakter, bevat de meeste olie en nicotine. De bladen zijn vettiger en kleiner.
Seco (middenstuk): medium karakter, vochtiger en zoeter.
Volado (onderste stuk): minder nicotine, zeer brandbaar en hebben een zacht karakter. Fijn en breed (om meer zonlicht te kunnen vangen).

De oogst

De bladeren worden in meerdere beurten geplukt. Men begint altijd mdet de onderste en eindigt met de bovenste bladeren. Tussen de verschillende plukfases door wordt steeds een paar dagen gewacht zodat de overgebleven bladeren sterker kunnen worden.

3. Het drogen van de tabaksbladeren

Zodra de oogst binnen is, worden de bladeren gedroogd. Ze worden per twee samengebonden en aan schragen opgehangen. Naarmate ze langer te drogen hangen, worden de schragen geleidelijk tot aan de nok van de droogschuur opgetrokken. Tijdens dit proces is het heel belangrijk dat de ventilatie en het licht voortdurend worden aangepast zodat er een constante temperatuur en vochtigheidsgraad onstaat.

Dronging aan de lucht is een nauwkeurig procedé omdat de omstandigheden altijd goed moeten zijn. De bladeren veranderen van kleur: van groen naar geel, goud en uiteindelijk bruin.

4. De fermentatie van de tabaksbladeren

Er vinden twee fermentaties plaats. De eerste begint meteen na het drogen in de droogschuur. De bundels worden in bakken gelegd, waarna er een proces van natuurlijke fermentatie plaatsvindt dat in gang wordt gezet door het vocht in de bladeren. Tijdens dit proces verdwijnen onzuiverheden en dalen de zuurgraad en het teer- en nicotinegehalte.

Voorafgaand aan de tweede fermentatie worden de bladeren gesorteerd, in categoriën ingedeeld en wordt de middennerf uit het blad verwijderd. Opnieuw worden de bundels in bakken gelegd en begint er een langere fermentatie dan de eerste keer. Hierbij is de temperatuur van groot belang, aangezien die tijdens de fementatie kan oplopen. De bladeren worden daarom goed in de gaten gehouden en hun plek in de bundels wordt tegelmatig afgewisseld (buitenste bladeren naar binnen en omgekeerd).

5. Rijping van de tabaksbladeren

Na de fermentatie worden de bladeren enkele dagen gelucht in de zogeheten ‘parilleros’ (planken waarop bladeren worden gezet om deze te droger/luchten). Daarna worden ze in balen verpakt en naar het pakhuis verplaatst, waar ze geduldig aan het langdurige rijpingsproces beginnen.

Net als voor goede wijn geldt ook voor tabaksbladeren: hoe langer ze rijpen, hoe beter de kwaliteit.

6. Het handmatig rollen van een premium sigaar

Het handmatig rollen van premium sigaren bestaat uit een aantal verschillende fases:

– het binnengoed van de sigaar bestaat uit twee tot vijf verschillende bladeren die in het omblad worden gerold.

– De sigaar wordt in een mal geperst waar hij zijn vorm krijgt. Hier blijft hij 30 tot 45 minuten in liggen.

– Vervolgens wordt om de sigaar een dekblad gewikkeld. Op de kop van de sigaar wordt het afdekkapje geplaatst. De sigaar wordt aan het vuureinde met een snijmachine op de gewenste lengte afgesneden. Er vindt een kwaliteitsinspectie plaats waarbij wordt gekeken naar de lengte, kleur, doorsnede en het uiterlijk van de sigaar.

demo-plevoets-2010-25

7. De rustfase van een premium sigaar

De rustfase duurt twee tot drie weken. De sigaren worden in een ruimte met een cederhouten voering gelegd (ceder gaat goed samen met tabak en versterkt zelfs de smaak) en het vocht in de sigaar verdeelt zich gelijkmatig over binnengoed, omblad en dekblad. De temperatuur blijft tussen 16 en 18°C en de relatieve luchtvochtigheid tussen 65 en 70%.

Voordat ze worden verpakt, vindt er een uitgebreide sortering plaats op basis van kleur en wordt voor de laatste keer gecontroleerd op vlekjes en eventuele afwijkingen. Op de geselecteerde sigaren wordt met de hand het corresponderende bandje aangebracht. Vervolgens worden ze wel of niet in cellofaan verpakt en voorzichtig in de kist gelegd.

8. De anatomie van een premium sigaar

Dekblad: Dit is het duurste onderdeel en geeft de sigaar zijn esthetische waarde. Het dekblad mag geen plekjes of afwijkingen bevatten en moet uniform van kleur zijn. De sigaar is als een cadeautje in het dekblad verpakt.

Omblad: Als het dekblad wordt verwijderd, wordt het omblad zichtbaar. Het omblad zit om het binnengoed gerold en voorkomt dat dit uit elkaar valt.Omdat dit blad niet zichtbaar is, wordt er geselecteerd op sterkte, smaak en verbrandingseigenschappen.

Binnengoed: voor de kern van handgerolde premium sigaren worden hele tabaksbladeren gebruikt (longfiller ofwel ‘lang binnengoed’). Dit heeft vooral invloed op het lichaan van de sigaar, dat met hele bladeren langer en cilindrisch is. Het binnengoed bestaat uit twee tot vijf volado-, seco- en ligero-bladeren en vormt 60 tot 65% van het volume van de sigaar.

TEKST: Swedish Match
FOTO’S: Joris Luyten en El Cigarro