Wat is een Longfiller?

Iedere longfiller bestaat uit 3 delen: een tabaksblad om de sigaar te omhullen (het dekblad, capa), een tussenblad (het omblad, capote) en het binnengoed (tripa). Het binnengoed is een mengsel van verschillende lange (long) bladeren van verschillende herkomst. Dat zijn er in principe drie. Ligero, Seco en Volado. Als bovenste blad van de tabaksplant krijgt de ligero het meeste zonlicht. Het zijn die bladeren die de sigaar zijn kracht geven. De seco, die de sigaar zijn aroma geven, en de volado, die voor de verbranding zorgen, worden onderaan de plant geplukt.

la-aurora-preferidos-nr2-01

Wat is een Shortfiller?

In tegenstelling tot een longfiller bestaat het binnengoed van een shortfiller uit kort (short) gekapte (gebatteerde) en versnipperde tabak (Tripa Corta). Deze sigaren worden ook wel “droge” sigaren genoemd. Deze sigaren dien je dus niet te bewaren in een klimaatkamer of humidor. De dag van vandaag worden de meeste droge sigaren volledig machinaal gemaakt. Sommige modellen zoals onder andere de bolknak van Agio word nog met de hand afgewerkt omdat de vorm te complex is. Er zijn nog steeds sigarenrollers die droge sigaren met de hand rollen zoals meester Jan van Gisbergen uit Nederland.

Het voordeel van gekapt binnengoed is dat je meerdere soorten tabak kunt samenvoegen om zo een smakelijke melange (mengeling) samen te stellen. Als dekbladen worden doorgaans Brazil of Sumatra dekbladen gebruikt.

demo-heks-12