Meester sigarenmaker Jan van Gisbergen toont ons hoe shorfillers worden gerold.

1. Het gekapte binnengoed word samengenomen en in het omblad gerold. Het binnegoed bestaat uit en melange (mengeling) van verschillende soorten tabak. Java, Sumatra en Brazil zijn enkele soorten tabak die men vaak terugvind in shortfillers. In tegenstelling tot longfillers is het binnengoed gekapt, wat het voordeel heeft dat men meerdere soorten tabak kan gebruiken in 1 sigaar.

demo-heks-51

2. Het omblad word door middel van Arabische gom gelijmd. Arabische gom is geur en smaakloos en heeft dus geen invloed op de smaak van de sigaar. Dit was vroeger echter niet het geval. De gom die men indertijd gebruikte had wel een typische smaak en om deze te doen verdwijnen ging voor het aanmaken van de sigaar met een vlam over de volledige lengte van de sigaar.
Dit is de dag van vandaag overbodig en kan zelfs je sigaar beschadigen.

demo-heks-21

3. Op de volgende foto ziet u de pop. De pop bestaat uit het gekapte binnegoed en het omblad.
De sigaar is nu klaar om in de sigarenmal te worden gelegd en geperst.

demo-heks-22

4. De pop gaat voor een bepaalde tijd in een sigarenmal/pers waar door middel van druk de sigaar zijn mooie ronde vorm krijgt. De sigaar word pas op het juiste formaat geknipt wanneer het dekblad is aangebracht.

demo-heks-27

5. De hoofdnerf van het dekblad word verwijdert. Deze nerf is zeer nadelig voor de verbranding, de smaak en het uiterlijk van de sigaar. Hoe fijner generfd het dekblad is, hoe mooier de sigaar uiteindelijk wordt.

demo-heks-30

6. Het dekblad wordt om het omblad gerold. Het vraagt wel heel wat oefening om de juiste spanning op het dekblad te zetten zodat het mooi gespannen staat. Om het dekblad handelbaar te maken word het eerst terug bevochtigd. Als het dekblad te droog is, zal het snel scheuren of breken. Een vochtig dekblad is soepel en glad.

demo-heks-25

7. Het dekblad wordt aan het mond-en vuureinde vakkundig en nauwkeurig afgewerkt en bijgenkipt.

demo-heks-28

8. De sigaar is nu klaar en kan gerookt worden.

demo-heks-32