De humidor

Longfillers moeten bij een temperatuur van 20-21°C bewaard worden met een relatieve vochtigheid van 70-72%. Dit nabootsen van het tropisch klimaat waar de sigaar vandaan komt, zorgt ervoor dat hij niet uidroot en bros wordt, verlengt zijn levensduur en creëert zelfs een omgeving waarin hij kan ‘rijpen’, indien dit gewenst is.

montecristo-humidor-010

Sigaren zijn niet grillig, ze zijn zuiver botanisch en kunnen niet overleven onder omstandigheden die schadelijk zijn voor de plant die ze eerst waren. Vandaar de humidor.

De hygrolator of humidifier

De humidor waarborgt een constante luchtvochtigheid en luchtdichtheid. U kunt allerlei bevochtigingsystemen kopen die de luchtvochtigheid in kleine of grote humidors regelen. Alle humidors, zelfs de duurste,  hebben bevochtiginselementen die op gezette tijden met gedistilleerd water gevuld moeten worden. Kraanwater bevat chemicaliën die de bevochtigingselementen kunnen beschadigen en schimmel in sigaren bevorderen. Er zijn verschillende soorten hygrolatoren.

montecristo-humidor-005

De passieve hygrolatoren

Deze bevochtigers dien je enkel te vullen met gedistilleerd water.  Ze hebben de eigenschap om water al dan niet los te laten. Groene Oasis of steekschuim is daar een prachtig voorbeeld van. Bovendien is oase overal verkrijgbaar en zeer goedkoop. Op de foto hieronder ziet u een bevochtiger die u zo in de winkel kan kopen. Er zijn ook modellen die hetzelfde formaat hebben als een sigaar. Deze kan je dan tussen de sigaren leggen. Deze worden vaak gebruikt bij kleine humidors of in reishumidors waar vaak geen plaats is voor een bevochtiger.

Crystal Gel is ook zo een passieve bevochtiger. De korrels die de basis vormen van deze gel kan je makkelijk online kopen. De korrels nemen water op en geven deze gelijkmatig weer af. Deze dien je te vervangen wanneer je merkt dat je relatieve vochtigheidsgraad zakt en de gel lijkt uit te drogen.

De hygrometer

Danzij de hygrometer kan je de relatieve vochtigheidsgraad op de voet volgen. Er bestaan verschillende soorten hygrometers. Zowel de haarhygrometers alsook digitale meters (Credo).

montecristo-humidor-008

Cederhout

Het geniet de voorkeur sigaren in een cederhouten kist te bewaren, omdat het hout een aromaafscheidt dat de smaak van de sigaar tijdens het rijpen ten goede komt.

Een humidor kopen

Wanneer u een humidor aanschaft, doet u een goede investering, want het genoegen dat een goed bewaarde sigaar u schenkt, vergoedt de rekening ruimschoots. Neem een humidor waarin u een redelijk aantal sigaren van het formaat dat u wilt bewaren, kunt opbergen. Door al de verschillende uitvoeringen variëren de kosten van een humidor sterk. Ook op de tweedehandsmarkt zijn vaak goede humidors te vinden en dat voor zeer lage prijzen.

BRON: International gids sigaren ISBN 3-89508-848-X